Jeste li znali da je neurofeedback vrlo učinkovit za napade panike?

Napade panike općenito je teško „liječiti“ zbog njihovog neočekivanog početka. No, neurofeedback može biti posebno djelotvoran za napade panike te se svakako preporuča neurofeedback terapiju provoditi zajedno uz psihoterapiju.

Anksioznost je hiper uzbuđeno stanje naših živčanih sustava i rezultat je prevelikih beta-moždanih valova. Vaš mozak može biti u disbalansu upravo na ovaj način. Možda ste se čak naviknuli na osjećaj tjeskobe toliko da ne shvaćate kada ste zabrinuti.

Tipični simptomi anksioznosti uključuju: osjećaj stalne žurnosti ili osjećaj hitnosti o svemu, probleme disanja i nestrpljivosti. Ovi simptomi mogu dovesti do razdražljivosti i poteškoća sa spavanjem što rezultira poteškoćama u koncentraciji na poslu ili čak u vašim odnosima.

Možda se pitate, kako funkcionira neurofeedback? EEG elektrode mogu iščitavati vaše moždane valove i pružiti vam povratnu informaciju o tome što vaš mozak radi. Na taj način dobijete snimku rada mozga kao da rad svoga mozga vidite u ogledalu. Terapija neurofeedback se provodi tako da sjedite ispred ekrana i u monitoru gledate sadržaj koji odražava Vaš način rada mozga. Kada mozga radi regularno, slika u ekranu radi uredno, no, u slučaju neregularnosti rada mozga u ekranu dobivate povratnu informaciju koja za svaki određeni val iz mozga šalje drugu povratnu informaciju. Tako za nepravilnost jednih valova slika staje, za nepravilnost drugih zvuk prestaje ili za treće se slika smanjuje. Mozak budući prati sadržaj čim pođe ići prema regulaciji rada odmah biva „nagrađen“ i na taj način metodom nagrada i kazna koje u psihologiji zovemo operativnim uvjetovanjem mozak počinje prakticirati sve više regularne obrasce rada. Budući su valovi u korijenu svih naših izvedbenih funkcija pa i emocija, tako i na ponašajnom planu sa boljom regulacijom valova i Vi se sve više počinjete osjećati bolje i simptomi se smanjuju. Potrebno je samo petnaest do dvadeset neurofeedback sesija kako bi mozak se već počeo vraćati svojim regularnim obrascima rada.

Vaše tijelo uvijek želi biti u homeostazi, stanju ravnoteže. Tijelo zna kada nam je suviše hladno ili previše vruće i potrebno je poduzeti korake da nas vrati u ravnotežu. Mozak regulira vaše moždane valove baš kao što vaše tijelo regulira temperaturu. No, mozgu treba pomoć u postizanju te ravnoteže kada se zaglavi u nezdravim obrascima. Neurofeedback terapijama mozgu pomažemo da se ponovno pokrene i reorganizira se kako bi postao reguliran. Tada će se simptomi početi smanjivati.

Vaš mozak zna kako je biti zdrav. Zdravi regulirani mozak nema simptoma. Dobro spava, nije uznemiren, koncentrira se, ima dobro pamćenje i nema napadaje panike. Vaše brige su smanjene, udisaji postaju dublji i osjećate se sigurno.

Ono što je najvažnije, osjećate se dobro!